niels-devisch.reismee.nl

Uitgaan in Tampere

Vrijdag heb ik voor het eerst het uitgaansleven in Tampere verkend en het is bijzonder goed meegevallen. Één van mijn tutor-studenten nodigde me uit om samen met haar en haar vrienden te gaan kijken naar een ijshockeymatch op TV. Het ging om de match Finland-USA, de halve finale op de olympische spelen in Vancouver. Ze nodigde me uit om te gaan kijken in Bar Passion, een mooie lounge-achtige bar, waar zeer veel volk was, allemaal vol spanning aan het wachten tot de match begint.

Dusja, een café gaat nie zonder een pintje éé. Ging zo na de bar en bestelde een pintje. Ze namen zo'n 40cl glas. Ze zette het onder een automaat en drukte op een knopje en het bier liep in het glas. Toen had ik al een idee van, oooojeee, wat is me da hier. Ik kreeg dus pint die gewoon in het glas is gelopen en waar mss 2mm schuim op stond. Ze zouden hier beter iets leren van de Belgen hoe ze pinten moeten tappen. Kga Greetje keer moeten zeggen dat ze naar hier komt en die Finnen, deftige pinten leren tappen. Het bier smaakte ook nie echt goed, het was goed voor ene keer. M'n tutorstudente vroeg zelfs: 'vind je da bier lekker'. Kgaf haar eerlijk m'n mening, dat het slecht is en dat Belgisch bier stukken beter is.

Die vrienden van m'n tutorstudenten waren echt heel vriendelijk. Ze vroegen direct van waar dak ben en ze deden echt de moeite om Engels te praten. Natuurlijk praten ze ook Fins tegen mekaar, maar als ze met iets lachten, vertaalden ze het direct in het Engels. Ze vroegen ook veel over België en over onze sporten, zoals de koers natuurlijk. Ze waren echt geïnteresseerd, kwas blij.
10h, de match begon, vol spanning zaten alle Finnen te kijken, echt, allemaal zenuwachtig met hun handen klappen. Da café zat echt vol, sommigen zaten op de grond te kijken. Nogal een geluk dat er 5 videoschermen opgesteld waren. Man, ik zag hoe da begon en die puk gaat nog rapper dan een pingpongballetje in een wedstrijd éé. In 1 shot zit die puk 20 m verder, je moe echt geconcentreerd kijken als je mee wilt zijn met het spel. Nuja, de match is nog maar begonnen en hupla, USA maakte hun eerste punt al. Iedereen kweetnie hoe pissed, ma ze wisten toen nog nie wat hen nog te wachten stond. Ze match was nog maar 12 minuten bezig en USA stond al voor met 6-0, thah. Ik was de enige die daar nog beetje kon lachen.

Een hockeymatch bestaat uit 3 times. De match verliep voor de rest maar beetje saai, want de stand veranderde niet tot halfweg de 3de time. Dan konden de Finnen toch nog een doelpunt maken, een klein applausje volgde, maar het was verre van een staande ovatie.

Zo na de match en 2 glazen van da bier-achtig drank gingen we terug naar huis. Maarja, eerst nog eens een stop maken aan de Hesburger, een soort McDonalds, maar dan in Finland. Heb nog en hamburgertje genuttigd en dan maar met de bus terug naar huis.

De volgende dag heb ik vooral veel gewerkt aan m'n eindwerk en natuurlijk heb ik ook gekeken naar de openingsklassieker van het wielerseizoen. Man, was ik blij dat livestream van sporza goed werkte, zo kon ik echt de koers bekijken, lik ofdak in België zou doen.

Die avond was ik uitgenodigd op een feestje, op het kot van enkele andere Belgische studenten, ook van KHBO Brugge, die verpleegkunde en vroedkunde studeren. Het was echt een internationaal feestje hoor, er waren veel verschillende nationaliteiten (Belgen, Hongaren, Portugezen, Duitsers). Het was dus een ideale gelegenheid om m'n Engels trg goed bij te schaven. Het lukte redelijk goed met m'n Engels, soms beetje zoeken achter woorden, maja, het ging. Het was echt leuk, zo socializen met verschillende andere studenten. Zo was ik dan, samen met Hannes (student KHBO oostende) aan enkele Duitsers het probleem aan het uitleggen over de Belgische politiek en het probleem Vlaanderen-Wallonie, ze verstonden er niet veel van. Zo werd het vlug 1h en gingen we met z'n allen nog naar ‘t stad. Ik ben maar naar huis geweest, want moest om 2h m'n bus bemachtigen naar huis.
Ben echt blij dak het uitgaansleven ontdekt heb.

Groetjeeeeees

Mattijs

Moet echt leuk zijn daar in Finland^^ Hopelijk blijft het de komende maanden even leuk eh^^

Have fun daar

Yves

Nielsje, op je antwoord dat je dus een vat Fins bier ging trakteren, ik pas ;-) geef mij dan maar een waterke :D

Tom

amuzeer je maar goed deze week daar in het verre noorden,

groetjes

Bram Derudder

Jiep,

kzie daj daar goed je slag trekt in Finland! En blijkbaar zijn er nog studenten die Nederlands spreken. Hoe zit dat dan met je Finse talenknobbel?
Op de schoolfuif was je der niet, maar alsj terugkomt mag er es n feestje vanaf zeker ;)

De leute é,

Bram