Lapland
Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog eens iets laten weten heb hé, daarom terug nieuw leesplezier. Deze keer ben ik niet alleen om het verhaaltje te schrijven, ons Eline schrijft ook mee.
Vorige week donderdag is Eline dus aangekomen op de luchthaven van Tampere. Twas een heel leuk weerzien, direct een dikke zoen (paar dikke zoenen). Samen dan met de bus dan eerst naar 't stad en dan naar m'n appartementje. Pff, twas een verre reis naar m'n appartement, dacht dat ze 3 maand ging blijven, zo'n valies zeg... en ik als echte gentleman zei natuurlijk met m'n domme kop dat ik hem wel ging meezeulen naar huis. Aangekomen in het appartementje, keurde ze eerst alles, maar alles was natuurlijk goedgekeurd (khad zelfs gekuist op woendsdagavond). Daarmee was het samenwonen begonnen: samen koken, samen afwassen, samen boodschappen doen, ... Zalig!
Zoals gezegd in het vorig verhaal gingen we vorig weekend naar Lapland, hoera! Vrijdagavond zijn we vertrokken met de nachttrein naar Kemi, een havenstadje, meer in het noorden van Finland. We waren met een bende van 12. Vijf Belgen, vijf Portugezen en twee Turken. Twee mannen en 10 vrouwen. Het was een zeer toffe en leuke bende. Ik kende iedereen natuurlijk al, maar voor Eline was het de eerste kennismaking, maar dat viel echt allemaal goed mee. Iedereen accepteerde haar direct. Eline begon zelfs Engels te praten, mirakels bestaan nog ;-). De treinreis duurde 7,5 uur, maar in die tijd hebben we vooral geslapen. Twas wel niet zo comfortabel in die treinzetels, maar het ging wel. Eenmaal aangekomen in Kemi, keer goed uitrekken en je voelde niets meer van de treinreis.
Het was dus 7h40 als we aankwamen in Kemi en plots, paniek, ik met m'n slaperige ogen wist begot niet waarover het ging, kwas meer foto's aant trekken enzo, maar bleek dat één van de Portugezen haar handtasje vergeten was. Efjes gebeld en gevraagd en alles was opgelost. Ze hadden het gevonden op de trein en 's avonds mocht ze er achter als de trein terugkeerde.
Daarna op zoek naar ons hotel. We liepen door de straten van Kemi en onze eerste indruk was: 'het is hier dood'. Echt niet veel te beleven. Het hotel hadden we vlug gevonden, inchecken vlug een douche'tje nemen en onze dagen plannen. 's Middags gingen we husky-rijden, s' avonds naar het ijshotel gaan eten en de volgende dag de trein nemen naar DE kerstman.
Die middag mochten we dus naar de husky safari. We kregen een volledig waterdicht warm pak die goed tegen de sneeuw kon, samen met een muts en een sjaal. Daarna nog een misverstand en een discussie over de prijs en hop, met de taxi naar de husky-ranch. Het was echt prachtig, alles lag nog volledig wit, echt veel sneeuw. Eerst een korte uitleg over hoe je moet besturen en dan weg. In twee groepen, elk een half uurtje rijden. Twas echt leuk, in de prachtige velden van lapland met die honden. 1 iemand zit op de slee en 1 iemand bestuurde de slee en halfweg wisselen. Twas de max, iets wat ik wss maar 1 keer in m'n leven zal meemaken. Na de husky-trip als de anderen vertrokken, konden we beetje met de honden ravotten en in een tent met daarin een kampvuur, een typisch Fins warm drankje drinken. Zalig.
Na de trip terug naar het hotel, de hondengeur van ons lijf wassen en dan naar het ijshotel. Op 5 minuutjes wandelen van ons hotel waren we er al. Het was een prachtig ijskasteel. Veel mooie ijssculpturen en mooie koddige hotelkamertjes. Wel niet echt iets voor echt in te slapen, nogal koud, het is -3°C binnen. Nadat we het hele kasteel eens verkend hebben konden we dineren. Overheerlijk! Eerst een bord soep met zalm en daarna rijst met kip met soort kaassaus en daarna een lekkere warme appeltaart. Alle gerechtjes, buiten de soep, zijn geserveerd in papiotten om het warm te houden, want het was wel koud. We kregen allemaal dekens om over ons te leggen. In een half uurtje hadden we gegeten. Maar het was wel supergezellig, iets wat we nooit zullen vergeten. Die avond in het hotel nog een saunatje gedaan en een glaasje wijn gedronken op een hotelkamer en dan moesten we naar bed van het hotelmanagement, twas een beetje te luid, 3 kamers hadden al gebeld naar de receptie.
Volgende dag een stevig ontbijt en terwijl ook ons lunchpakket maken en dan op de trein naar Rovaniemi, de stad van de Kerstman. Een uurtje met de trein en daarna een kwartiertje op de Santa's Express (normale lijnbus hoor). Eenmaal aangekomen konden we daar vooral veel souvenirs kopen, een lange sjaal breien, je wensen en berichtjes in de kerstboom hangen en vooral veel foto's nemen. De noordpoolcirkel stond ook getekend op de grond, we stonden gewoonweg op de Noordpool. Na alles eens goed bekeken te hebben gingen we naar het huisje van de Kerstman. Een hele gang doorlopen met veel lichtjes, liedjes en animaties en dan kwamen we bij de enige echte Kerstman. Het was een vriendelijke vent die ook goed kon lachen met ons. Vlug op de foto met hem, alles regelen en dan doorlopen, zodat de volgende groep binnen kon. Die dag nog beetje rondgekeken in het stadje, gepicknickt en op zoek naar rendieren. Het was een zeer leuke dag! Die avond terug op de trein naar Tampere. We hebben het gezellig gemaakt en Portugese en westvlaamse liedjes geleerd aan elkaar. Lachen verzekerd. Daarna weer in de o zo comfortabele zetels poging gedaan om goed te slapen. Het was een zeer leuk weekend!!
Deze week hebben we vooral veel van elkaar genoten en veel geluierd en gerust. Ook eens de stad verkennen, paar keer naar de sauna aan het meer, shoppen (een zomerjas, want het word hier toch beetje te warm met een dikke jas).
Allé, nu weet je terug wat meer. Ik zoek nog wel iets om de foto's op m'n blog te zetten, alleen heb ik niet genoeg plaats om ze er allemaal op te zetten, maar we vinden wel iets. Video's staan er ook bij.
Vele Finse groetjes!!
Moi moi